Zdravý životní styl a lupénka

Zdravý životní styl a správné stravování mají své důležité místo i v léčbě lupénky. Lidem, kteří trpí tímto chronickým kožním onemocněním, se nedoporučuje konzumovat ve zvýšené míře alkohol a kouřit, protože se jedná o faktory, které se mohou podílet na zhoršování stavu onemocnění. Kouření způsobuje předčasné stárnutí kůže, vznik vrásek, stárnutí obličeje, žluté barvy nehtů, prstů a zubů, ale také zvyšuje výskyt kožních nemocí – psoriasis vulgaris, inverzní akné a další. Kouření a alkohol však nejsou jedinými možnými spouštěči lupénky. Dalšími jsou genetické predispozice, fyzický a psychický stres, infekce, některé léky a hormonální změny, které se objevují například v období puberty, během těhotenství nebo v menopauze.

Racionální stravování

Jaká jídla jsou vhodná pro toho, koho kdo má lupénku? V zásadě všechna, která odpovídají požadavkům na zdravé stravování, a zajistí tak tělu dostatečný přísun všech potřebných živin, vitamínů, antioxidantů, minerálních látek a stopových prvků. Méně vhodná jsou jídla smažená, tučná, uzeniny, konzervované potraviny, polotovary, instantní potraviny, cukrovinky a sladká jídla.

Zdravé stravování a lupénka

Zdravé stravování a lupénka

Marie Kohutová, vedoucí Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc, říká: „Základem jídelníčku pacienta, u nějž se nevyskytují současně žádné jiné zdravotní komplikace, jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, rýže, brambory, luštěniny, vejce, libová masa, drůbež, ryby, sýry, mléčné výrobky včetně zakysaných, čerstvé ovoce a zelenina, ořechy a semena. Jídelníček by měl být co nejpestřejší. Denně bychom měli sníst alespoň 200 gramů ovoce, 400 gramů zeleniny, jeden zakysaný mléčný výrobek a malou hrstku ořechů či semen. Minimálně dvakrát až třikrát týdně je žádoucí zařadit do jídelníčku ryby a luštěniny. Opět musím připomenout dostatečný pitný režim. Obecně platí, že zdravý dospělý člověk by měl vypít 30 až 35 mililitrů tekutin na kilogram tělesné hmotnosti denně, což znamená, že člověk vážící 70 kg by měl denně vypít 2100 ml až 2450 ml tekutin. Nejlépe čistou vodu, neslazené čaje, přírodní ovocné a zeleninové šťávy ředěné vodou. Při zvýšeném pocení lze pitný režim zpestřit z části minerálními vodami bez zbytečně přidaných cukrů.“

 

Použitý zdroj:

Martin Ježek, „Při lupénce vynechte alkohol a tučná jídla, říká odbornice | Zdraví | Lidovky.cz